Chceli by ste si v budúcnosti zabezpečiť vyšší príjem?

    Spísali sme naše rady a tipy, ako zvýšiť svoj príjem vďaka investovaniu v online knihe: Bohatá budúcnosť

    E-book je dočasne ZDARMA, preto neváhajte a stiahnite si na e-mail ešte dnes.
    Čo je ETF a na akom princípe funguje?

    Čo je ETF (Exchange Traded Fund) ?

    Exchange Traded Fund. Poďme si povedať o význame týchto slov viac. Prvé dve slová by sme mohli voľne preložiť ako „obchodovaný na burze“. Pod pojmom fond si predstavme tisícky podielov v rôznorodých spoločnostiach, do ktorých máme možnosť investovať.  Prvé zárodky fondov obchodovaných na burze vznikli už v 70. tych rokoch 20. storočia ako výsledok snahy znížiť vysoké poplatky v podielových fondoch. Túto myšlienku ďalej rozvinul John Bogle, zakladateľ Vanguard Group – najväčšieho správcu podielových fondov na svete.

    Na akom princípe fungujú ETF?

    Hádam najznámejším indexom je americký akciový index S&P 500. Pozostáva z 500 akcií najväčších spoločností v USA. Vyskladať portfólio S&P 500 by znamenalo nakúpiť akcie všetkých 500 spoločností, čo by stálo niekoľko tisíc eur plus k tomu prirátajme poplatky na nákup akcií. Tým to avšak nekončí. V čase by sme museli sledovať zmeny v indexe, upravovať ho, čo by bolo na jednej strane finančne a na druhej strane časovo náročné.

    Výhodnejšou voľbou je nákup podielu v ETF fonde SPDR S&P 500, ktorý vlastní spomínaných 500 akcií a zároveň upravuje cenu indexu. Nie je potrebné hľadať pár dobre výkonných fondov, nakúpi sa „celá kopa“. Takto vzniká priestor na veľkú diverzifikáciu a zníženie rizika. Jednoducho odbremení nás to od krokov spomenutých vyššie. Zároveň nie je potrebná vysoká čiastka na investovanie a ušetríme aj na poplatkoch.

    Historický vývoj S&P 500 - graf
    Graf: Historický vývoj S&P 500
    Zdroj: Google

    ETF sú lacné, prečo je to tak?

    Tým, že sa iba sleduje vývoj určitého indexu, nie je potrebná aktívna správa manažéra a dokonca prináša ďaleko lepšie výsledky. Nákup a predaj podielov/akcií je jednoduchší, nepotrebujete ani správcu a tým pádom je celý proces lacnejší.

    Pri pasívne spravovaných aktívach sa investícia drží dlhodobo. Od 1.1.2016 je platná novela zákona o dani z príjmov. Táto novela zaviedla „časový test“ a pokiaľ sú cenné papiere držané aspoň 1 rok odpadá daňová povinnosť. To je dôvodom, prečo v ETF mizne povinnosť platby dane z výnosu.

    Podielový fond

    ETF

    Sú ETF bezpečné?

    UCITS je celoeurópsky harmonizovaný režim upravujúci riadenie a predaj podielových listov. Regulácia, štandardy a jednotné požiadavky ochrany spotrebiteľov. Gro európskych ETF spadá pod UCITS. Z tohto pohľadu môžeme ETF označiť za jedny z najbezpečnejších cenných papierov obchodované na burzách podliehajúc kontrole a regulácii.

    Kombináciou oslobodenia od dane, nižších poplatkov a diverzifikácie rizika si môžete vytvoriť výhodný šetriaci program, ktorý nie je pre Vás časovo viazaný.

    Share on facebook
    Zdieľať na Facebooku
    Share on linkedin
    Zdieľať na linkedin