Chceli by ste si v budúcnosti zabezpečiť vyšší príjem?

    Spísali sme naše rady a tipy, ako zvýšiť svoj príjem vďaka investovaniu v online knihe: Bohatá budúcnosť

    E-book je dočasne ZDARMA, preto neváhajte a stiahnite si na e-mail ešte dnes.

    Tichý požierač našich úspor má meno inflácia

    Vedeli ste o tom, že i keď ste časť peňazí z Vašej peňaženky či účtu neminuli za nejaký tovar či službu, tak ste tak či tak o ne prišli? Keď peniaze neminieme snažíme si ich ušetriť na „horšie časy“, prípadne na iné dôležité príležitosti. Ušetrené peniaze by sme radi po istom období spotrebovali, ale možno zistíme, že si za ne môžeme kúpiť oveľa menej ako pred niekoľkými rokmi. To znamená, že strácajú kúpnu silu, a my potrebujeme zaplatiť oveľa viac za vysnívaný tovar či službu. Štatistici nás „opíjajú“ a hovoria nám o nízkom raste cien. Je to naozaj tak?

    Napriek tomu, že nie všetci si dokážeme tvoriť svoju finančnú rezervu, je veľmi dôležité začať si ju tvoriť. Veď nikdy nevieme, aké prekvapenie nám život prinesie v novom dni. Začať možno kedykoľvek a s akoukoľvek sumou. Jedine, čo si treba jasne stanoviť, je cieľ sporenia a aby sa nám ho podarilo dosiahnuť, je potrebné si správne stanoviť hodnotu splátky. Keď sa už rozhodneme tvoriť rezervu, možno Vám napadne otázka: Kde si budem peniaze odkladať?

    Množstvo ľudí sporí, ale nasporí na svoj cieľ?

    Niekto sporí na dovolenku. No bude tá dovolenka rovnako drahá dnes a rovnako aj o 5 rokov? Budem potrebovať rovnaké vreckové na dovolenke dnes ako aj o 5 rokov? Asi ste si odpovedali, že jeden aj druhý prípad prinesie vyššie ceny.

    Čo nám hovorí kalkulačka?

    V roku 2010 som si začal sporiť na dovolenku, ktorá má v danom roku cenu 3500 EUR. Na dovolenku chcem ísť ale až v roku 2017. Myslíte, že mi bude stačiť nasporená suma? Po zohľadnení rastu cien na spomínanú dovolenku v roku 2017, budem potrebovať až 3826 EUR. Bojovať s rastom cien nie je jednoduché: Jednou z možností je zvyšovanie platov. Pozrime sa, koľko sme potrebovali peňazí na život v roku 2005 a v roku 1995.

    Pokiaľ ste v roku 2005 zarobili priemernú nominálnu mzdu na Slovensku, ktorá bola vo výške 17 300 Sk, tak ste si za ne mohli kúpiť isté množstvo tovarov a služieb. Keby sme sa vrátili o 10 rokov späť, do roku 1995, tak Vám na to isté množstvo tovarov a služieb stačilo zarobiť „iba“ 8 880 Sk.

    Pre nás, obyčajných ľudí to znamená, že za jednu dekádu t.j. 10 rokov potrebuje človek zarobiť o 100% viac, aby sme si zabezpečili rovnaký štandard ako v roku 1995. Rast cien tovarov a služieb – inflácia nám zobrala z peňaženiek skoro 10% ročne. Aj Vy si môžete bezplatne preveriť, ako peniaze strácajú hodnotu v čase na internetovej kalkulačke: http://www.ineko.sk/kalk.html